آبشار شوی دزفول؛ یکی از بزرگترین آبشارهای خاورمیانه
وجود جاذبههای طبیعی در شهرهای مختلف کشورمان باعث میشود که تمایل گردشگران به ایرانگردی بیشتر شود. یکی از این جاذبهها که جزو جاهای دیدنی دزفول است، آبشار شوی است. این آبشار ارتفاع زیادی دارد و یکی از بزرگترین آبشارهای خاورمیانه محسوب میشود که به نام نیاگارای ایران نیز شناخته میشود. اگر تمایل دارید دربارهی این آبشار بیشتر بدانید، حتما مطلب زیر را مطالعه کنید. درخور توجه است که در نزدیکی آبشار مزبور آبشار دیگری به نام آبشار دوم شوی یا سنگمار قرار دارد که حوضچههای مختلفی برای آبتنی و شنا در اطراف آن یافت میشود.
درباره آبشار شوی دزفول
در میان کوههای زاگرس، یکی از بزرگترین آبشارهای ایران و خاورمیانه قرار گرفته است که آبشار شِوی نام دارد. این آبشار ارتفاعی در حدود ۸۵ و عرض ۷۰ متر دارد. همچنین، ارتفاع آن از سطح دریا به ۴۵۰ متر میرسد. همین ویژگیها باعث میشوند که این آبشار نیاگارای ایران نام بگیرد.
سرچشمهی آبشار و جایی که آب از آن به پایین سرازیر میشود، کوهی به نام چورویک است که هنگام تلفظ به صورت چهلویک درآمده است که صحیح نیست. آبی که از دل کوه بیرون میآید، به صورت پلهای به طرف زمین سرازیر میشود تا به کف رودخانهی واقع در روستای شوی بریزد. سپس، از صخرهها و مسیرهای پرپیچ و خم عبور میکند تا به رودخانهی دز برسد. حجم این آب در فصلهای مختلف سال متفاوت است و در فصل بهار به بیشترین حجم خود میرسد.
در مسیر خروجی آبشار و در دامنهی کوه چورویک، غاری مشاهده میشود که محلیها معتقدند طول بسیار زیادی دارد. پژوهشگران تاکنون نتوانستهاند طول این غار را برآورد کنند. ورود به غار بدون تجهیزات لازم و بدون داشتن تجربهی غارنوردی به هیچ عنوان پیشنهاد نمیشود.
معنی آبشار شوی و نامهای دیگر آن
این آبشار در گویش محلی به نام تاف شوی خوانده میشود که به معنای لطیف است. در واقع، این نام را ساکنان مناطق اطراف آبشار انتخاب کردهاند که بیشتر از قوم لر و بختیاری هستند.
این آبشار به نام تَله زنگ و آبشار دزفول نیز شناخته میشود. از این میان، نام تله زنگ به این دلیل انتخاب شده است که در ده کیلومتری آبشار ایستگاه قطاری به همین نام قرار دارد.
آدرس آبشار، مسیرها و نحوه دسترسی
این آبشار در مرز بین استان لرستان و خوزستان در روستایی به نام روستای شوی از توابع بخش شهیون و دهستان امامزاده سید محمود شهر دزفول قرار دارد. محل دقیق این آبشار رشته کوههای زاگرس در نزدیکی کوهی به نام کوه سالن است. افزون بر آن، آبشار تا دزفول ۱۰۰ متر فاصله دارد.
مسافران میتوانند برای دسترسی به این آبشار از قطار استفاده کنند یا با خودروی شخصی خود را به منطقهی قرارگیری آن برسانند. در ابتدا، نحوهی دسترسی با قطار را برایتان شرح میدهیم. با انتخاب این وسیلهی نقلیه تا ایستگاه تله زنگ پبش میروید. پس از آن، باید خود را برای پیادهروی چهار تا پنج ساعته آماده کنید. در ادامه، بعد از شرح چگونگی رسیدن به ایستگاه تله زنگ با قطار، چگونگی دسترسی به آبشار با پای پیاده را نیز شرح میدهیم:
دسترسی به ایستگاه تله زنگ با قطار
چنانچه، قصد دارید از تهران به طرف آبشار شوی حرکت کنید، ابتدا باید سوار قطار تهران- اهواز شوید. در این مسیر فقط قطارهای محلی تردد دارند و به راحتی شما را به ایستگاه تله زنگ میرسانند. ساعت کاری این قطارها به گونهای است که معمولا مسافران را ساعت یکونیم بامداد به مقصد میرسانند. پس از آن، آنها میتوانند شب را در مسجدی سپری کنند که در کنار ایستگاه راهآهن قرار دارد.
البته، قطارهای محلی قبل از رسیدن به ایستگاه تله زنگ توقفی نیز در ایستگاههای مختلف همچون بیشه، سپیددشت، چم سنگر، کشور، تنگ هفت و تنگ پنج دارند. به طور کلی، مسیر ریلی رسیدن به ایستگاه نهایی (تله زنگ) منظرهی باشکوهی دارد که در بهار و پاییز به اوج زیبایی خود میرسد. در این مسیر از کنار رودخانهی خروشان سزار عبور میکنید، تونلهای طویل را پشت سر میگذارید و از دیدن ارتفاعات اشترانکوه به وجد میآیید. سپس، خود را در ایستگاه تله زنگ مییابید.
علاوه بر مسیر معرفی شده در بالا مسیر شهر دورود لرستان تا تلهزنگ نیز مسیر خوبی برای دسترسی به آبشار است. در این مسیر قطارهای محلی از ساعت دو ظهر از شهر دورود به طرف اندیمشک حرکت میکنند. سپس، از آنجا مسیری را تا ایستگاه تلهزنگ طی میکنند که کل مسیر چهار ساعت طول میکشد. نکتهی جالب اینجاست که قطارها در طول مسیر برای برداشتن مسافران توقف میکنند. در واقع، چنانچه مسافری کنار خطوط راهآهن بایستد، امکان سوار شدن به قطار را دارد.
در هر صورت، مسافران بعد از رسیدن به ایستگاه تلهزنگ باید مسیری را با پای پیاده تا آبشار شوی طی کنند. با توجه به گرم بودن هوا در منطقهی قرارگیری آبشار بهتر است یک تا دو ساعت قبل از طلوع خورشید، پیادهروی به طرف آبشار را آغاز کنید. در طول مسیر به تونل و پل معروف تلهزنگ میرسید. دقت کنید که عبور از داخل تونل به دلیل خطر رسیدن ناگهانی قطار توصیه نمیشود. برای عبور از روی پل نیز حتما باید احتیاط را رعایت کنید. این پل قسمت معلقی نیز دارد.
در هر صورت، مسافران در هنگام پیادهروی از ایستگاه تلهزنگ تا آبشار شوی ابتدا به روستای شوی میرسند که سه ساعت زمان میبرد. پس از آن، برای رسیدن به آبشار دو مسیر پیش رویشان قرار میگیرد:
مسیر پیادهروی اول
در مسیر اول مسافران باید عرض رودخانهی واقع در روستا را طی کنند. عبور از رودخانه در فصول گرم به دلیل کمبودن آب آسان است. در مقابل، در فصل بهار یا سایر فصلهایی که آب رودخانه زیاد است نیاز دارید که در آن شنا کنید.
در هنگام شنا به محلی به نام تنگه میرسید که در این قسمت عبور از رودخانه سختتر میشود و با خطر بیشتری مواجه میشوید. البته، تدابیری اندیشیده شده است که مسافران راحتتر بتوانند از تنگه عبور کنند. در واقع، بخشی از کوهی را که در نزدیکی تنگه قرار دارد، سیم بکسل بستهاند. بعد از عبور از تنگه با یکونیم ساعت پیادهروی به آبشار میرسید. دقت کنید که به هنگام تاریکی هوا عبور از رودخانه کار درستی نیست.
مسیر پیادهروی دوم
اگر نمیخواهید از رودخانه عبور کنید، بهتر است مسیر دوم را انتخاب کنید که البته راه طولانیتری در پیش خواهید داشت، اما خطر کمتری در کمین شماست. بدین منظور، باید به کوه واقع در روستا صعود کنید که کار دشواری نیست و مردم محلی برای جابهجایی احشام معمولا این کار را انجام میدهند.
دسترسی به آبشار با خودروی شخصی
برای دسترسی به آبشار انتخاب خودروی شخصی انتخاب مناسبی است، چون در اینصورت مسیر پیادهروی کمتری طی میکنید. بدین منظور، ابتدا باید خود را به دزفول برسانید. سپس، از بلوار شهدای دزفول به طرف منطقهی شهیون حرکت کنید. سپس، با عبور از مناطق بیشهبُزان و شهیون به منطقهی موسی لیلی برسید. از آنجا به بعد جادهی پرپیچ و خمی تجربه میکنید و سپس از مناطق اذانک و صالحآباد عبور میکنید.
پس از آن، امامزاده پیرچیل دزفول پیش رویتان قرار میگیرد که اندکی جلوتر از آن پارکینگ آبشار واقع شده است. از آنجا به بعد باید خودروی خود را پارک کنید و با پای پیاده به مسیر ادامه دهید. از محل توقف خودرو تا رسیدن به آبشار نیاز به دو ساعت کوهنوردی و پیادهروی در مسیر هموار خواهید داشت.
البته، مسیر خاکی ۳۵ کیلومتری نیز از دزفول تا روستای پامنار وجود دارد که شما را به پشت آبشار شوی میرساند. از آنجا با یک ساعت پیادهروی میتوانید به آبشار دسترسی پیدا کنید.
بهترین زمان بازدید از آبشار شوی
برای انتخاب بهترین زمان بازدید از آبشار باید دو معیار آبوهوا و مسیر دسترسی را مد نظر قرار دهید. در واقع، با توجه به گرم بودن هوای روستای شوی اواخر اسفند و نیمهی فروردین تا نیمهی اردیبهشت، زمان خوبی برای سفر به این روستا و بازدید از آبشار شوی است. در این مدت اگرچه آب رودخانهی واقع در روستا زیاد میشود و عبور از آن دشوار است، اما طبیعت پیرامون آبشار سفر را دلپذیرتر میکند.
در فصل تابستان نیز آب رودخانه کم میشود، اما گرمای هوا پیادهروی را برایتان دشوار میکند. در این فصل گزش حشرات نیز مشکل دیگری است که ممکن است آن را تجربه کنید.
پوشش گیاهی و جانوری اطراف آبشار
در اطراف آبشار شوی پوشش گیاهی و جانوری متنوعی به چشم میخورند که در ادامه به تفکیک آن را شرح میدهیم:
پوشش گیاهی
در منطقهی قرارگیری آبشار درختان بلوط به فراوانی یافت میشوند و جزو پوشش گیاهی غالب منطقه محسوب میشوند. بعد از آن، درختان بید، انجیر، کلخونگ، مورد، محلب یا آلبالوی تلخ و گونهای افرا به نام کیکم یا کرکو نیز تا حد زیادی وجود دارند.
پوشش جانوری
مهمترین گونهی جانوری روستای شوی در منطقهی قرارگیری آبشار، گونهای مربوط به خانوادهی دوزیستان به نام سمندر لرستانی است. این نوع سمندر تاکنون فقط در ایران مشاهده شده است. به همین دلیل اهمیت زیادی دارد. زیستگاه سمندر لرستانی نیز جنوب استان لرستان و شمال استان خوزستان است و جزو زیباترین گونههای سمندر در جهان محسوب میشود.
علاوه بر سمندر لرستانی گونههای جانوری دیگری همچون کل، بز، خارپشت، دُراج و روباه نیز در منطقه وجود دارند.
آبشار شوی؛ تجربهی مسیری سخت و طاقتفرسا
گردشگرانی که ماجراجویی را دوست دارند و قدم گذاشتن در مسیرهای دشوار برایشان لذتبخش است، آبشار شوی دزفول را برای بازدید انتخاب میکنند. این آبشار به دلیل مسیر دسترسی سختی که دارد، تقریبا آبشاری بکر و دستنخورده محسوب میشود. دستی بر ایران پیشنهاد میکند که هنگام سفر به دزفول حتما از این آبشار دیدن کنید.
پرسشهای متداول دربارهی آبشار شوی
در اینجا پرسش و پاسخهایی مطرح شدهاند که بهتر است آنها را بررسی کنید. سپس، در صورت داشتن سوالی دیگر آن را در قسمت دیدگاههای پایین همین پست با ما مطرح کنید.
آبشار شوی دزفول کجاست؟
این آبشار در مرز بین استان لرستان و خوزستان در روستایی به نام روستای شوی از توابع بخش شهیون و دهستان امامزاده سید محمود شهر دزفول قرار دارد.
فاصله دزفول تا آبشار شوی چقدر است؟
حدود ۱۰۰ کیلومتر از دزفول تا پارکینگ موجود در نزدیکی آبشار فاصله وجود دارد. از آنجا به بعد مسیر پیادهروی تا آبشار شروع میشود.
آیا آبشار تله زنگ نام دیگر آبشار شوی است؟
بله. این آبشار به نام تله زنگ و آبشار دزفول نیز شناخته میشود.
مسیر آبشار شوی از دزفول چگونه طی میشود؟
این مسیر معمولا با خودروی شخصی طی میشود و مسیر بهتری است. این بدان جهت است که با انتخاب خودروی شخصی مسیر پیادهروی تا آبشار کمتر میشود.
انواع وام بانکی برای خرید مسکن
نظرات
ارسال یک نظر