راز های سربه مهر باغ فین کاشان + تصاویر جالب
توریسم آنلاین: باغ فین کاشان، نام باغی است که بیشتر ایرانی ها آن را به محل قتل امیر کبیر می شناشند. جایی که ناصرالدینشاه، در سال ۱۸۵۲ میلادی صدراعظم خود امیرکبیر را در آن به قتل رساند.
عکس: علی ناجی
به گزارش توریسم آنلاین ، درباره تاریخ ساخت باغ فین کاشان و اولین احداث کننده آن روایتهای متفاوتی وجود دارد. اما به طور یقین وجود چشمه فین آغاز آبادی محله فین و دلیل ساخته شدن بنای اولیه باغ شد. در طول زمان پادشاهان مختلف به جزئیات و متعلقات بنای اصلی اضافه کردند. رد تاریخی بسیاری از نامهایی که بارها در تاریخ شنیدهایم بر این باغ دیده میشود و درختان این باغ شاهد داستانهای زیادی از گذشته ما بودهاند.
زمان پادشاهی اردشیر بابکان، اولین پادشاه ساسانی، قدیمیترین تاریخی است که برای باغ فین در نظر گرفته شده. روایتهای دیگری هم وجود دارد که ساخته شدن باغ را به دورههای آل بویه یا ایلخانی نسبت میدهد. اما اولین جایی که به صورت مکتوب در آن از باغ فین صحبت شده در آثار مربوط به دوره پادشاهی عمرولیث صفاری است. در این آثار از باغی آباد با چشمه پر آبی در کنارش در میان کویر صحبت شده است.
در اواخر حکومت مغولها بر ایران زلزله بزرگی باعث خراب شدن باغ کهنه شد. شاه عباس بزرگ دستور ساختن باغ دیگری را داد و باغ نو به سرعت شروع به کامل شدن کرد. به همین دلیل است که مهمترین ساختمانهای باغ نو در دوره صفوی ساخته شده. مثلا کوشک صفوی، بنای سردر ورودی و یکی از حمامهای باغ در دوره پادشاهی شاه عباس دوم و شاه صفی ساخته شده. شاه سلیمان هم دستور ساختن صفهای در اطراف چشمه فین را داد که همین کار باعث تغییر نام چشمه به چشمهی سلیمانیه شد.
بعد از دوران صفویه ایران درگیر حمله افغانها و لشکرکشیهای نادرشاه شد. به همین دلیل در آن زمان باغ فین زیاد مورد توجه نبود. همین کم توجهی و تعدادی زلزله پیدرپی باعث شد تا ساختمانهای باغ تخریب شود.این باغ تاریخی یکی از پربازدیدترین مکانهای گردشگری در استان اصفهان است به قسمی که عنوان پربازدیدترین اثر تاریخی این استان را در نوروز ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ به دست آورد.برخی منابع تاریخی قدمت این باغ را به دوران سلطنت آلبویه میرسانند. به استناد این منابع، زلزله مهیب سال ۱۵۷۳ میلادی باعث تخریب کلی باغ شد. بقایای باغی در چند صد متری باغ فین (باغ نو) موجود است که به باغ کهنه معروف است. باغ کهنه در دوره ایلخانان مغول بیشترین گسترش را یافته بوده است. به هرحال ساختمان باغ فین فعلی به دوران شاه عباس بزرگ نسبت داده شده و میراث فرهنگی ایران طراح باغ را غیاثالدین جمشید کاشانی میداند.با این وجود منابع دانشگاهی طراح باغ را شیخ بهایی معرفی میکنند.
کار ساخت و توسعه عمرانی باغ در دوره شاه صفی و شاهعباس دوم نیز ادامه یافت و به اوج رسید. بناهای سردر ورودی، کوشک صفوی و یکی از حمامها محصول این دوره بودهاند. همچنین شاه سلیمان صفوی صفهای پیرامون چشمه فین بنا نمود که احتمالاً موجب تغییر نام چشمه فین به چشمه سلیمانیه بودهاست. از اواخر دوره صفویه تا دوره زندیه و همزمان با حمله افغان و لشکرکشیهای نادر شاه، توجهی به باغ نشدهاست. در دوره کریمخان زند و همزمان با وقوع چند زلزله پیاپی، باغ و ابنیه موجود در آن مورد مرمت قرار گرفت و بنای خلوت کریمخانی به آن افزوده گشت.
در دوره سلطنت فتحعلیشاه قاجار، بخشهایی زیادی به ابنیه باغ افزوده شد. تقریباً مابقی ابنیه موجود در باغ، همگی محصول این دوران است؛ ولی با مرگ فتحعلیشاه، کار رسیدگی به باغ و درختان آن رها شد و حتی بخشهایی از باغ از میان رفت. با ثبت ملی این اثر در هفتاد سال پیش، رسیدگی و توجه به آن اهمیت بیشتری یافت. در دوره پهلوی، بنای موزه ملی کاشان بر خرابههای خلوت نظامالدوله و همچنین بنایی در حدفاصل کتابخانه و حمامها ساخته شد و سایر ابنیه نیز مورد مرمت قرار گرفت.سوء مدیریت و بیتوجهی در چند سال اخیر، موجب خسارات جبرانناپذیری به باغ شدهاست.
The post راز های سربه مهر باغ فین کاشان + تصاویر جالب appeared first on توریسم آنلاین.
خرید زمین در گیلان
نظرات
ارسال یک نظر